Psihanaliza - Istoric



powered by FreeFind
 

Terapia cathartică

de Jean Chiriac

    Procedura psihoterapeutică specifică pe care Freud o practică și o numește "psih-analiză" este o elaborare a ceea ce s-a numit metoda "cathartică" și a fost comentată de el în colaborare cu Josef Breuer în lucrarea colectivă "Studii asupra isteriei" (1895).

Cei care cred nelimitat în puterea creatoare a unui geniu se înșeală fără îndoială. Ceea ce este într-adevăr genial în personalitatea unui om ieșit din comun este capacitatea de sinteză - atunci cînd este un creator - și arta de a se lăsa

Josepf Breuer
Josef Breuer (1842-1925) medicul care descoperă metoda cathartică
favorizat de semeni și de vremuri - atunci cînd avem de-a face cu un politician. Freud se pare că a îmbinat ambele capacități.

Psihanaliza este parțial opera sa. Resursele ei, sau izvoarele din care s-a adăpat sînt extrem de diverse și mai ales împletite. Astăzi, cu unele excepții, este imposibil de demarcat ce aparține lui Freud, în invenția psihanalizei, și ce aparține personalităților medicale, artistice, științifice, filozofice ale epocii în care a trăit. Freud a știut să se inspire din toate direcțiile și nu o singură dată a recunoscut că așa stau lucrurile.

Dar poate că cea mai importantă influență în apariția psihanalizei a constituit-o experiențele dr. Joseph Breuer din Viena, cu o tînără isterică pe numele ei clinic Anna O.

Breuer, altminteri un medic de mare renume în epocă, a fost primul care a realizat că simptomele isterice dispar atunci cînd pacienta, supusă hipnozei, își reamintea împrejurările emoționale în care apăruseră și, concomitent, retrăia situațiile respective. Astfel s-a născut terapia cathartică.

Anna O.
Anna O. prima pacientă tratată prin metoda cathartică ce avea să devină ulterior psihanaliză

Freud recunoaște el însuși influența lui Breuer, cu care a colaborat o vreme, asupra nașterii psihanalizei.

În prima conferință ținuta la Universitatea Clarck, în Statele Unite, în septembrie 1909, Freud afirma cu modestie: "Nu mie îmi revine meritul - dacă există vreunul - de a fi adus pe lume psihanaliza. Nu am participat la primele ei începuturi. Eram încă student, absorbit de pregătirea ultimilor mele examene, cînd un medic din Viena, dr. Joseph Breuer, a aplicat pentru prima dată acest procedeu în tratamentul unei fete isterice (prin anii 1880-1882)". (1)

Mulți au văzut în această recunoaștere expresia sentimentelor de modestie prin care Freud ar fi dat cezarului ce-i al cezarului, confirmînd ideea că Breuer este de fapt inventatorul psihanalizei. Numai că în 1909, psihanaliza nu era ceea ce a devenit ea ulterior, cînd s-a renunțat parțial la metoda cathartică, și s-a trecut la asociațiile libere și la analiza transferului, elemente introduse de Freud în practica analitică.

Este mai probabil că această modestie, așa cum au observat unii autori, ascundea de fapt un calcul simplu: a-l numi pe Breuer inventatorul psihanalizei însemna a-i trece "vina" nașterii ei, și nu unui oarecare, deoarece Breuer era deja un personaj consacrat pe scena practicii medicale.

Note:
1. Prelegeri de psihanaliză, trad. dr. Leonard Gavriliu, în lucrarea Sigmund Freud, Introducere în psihanaliză, prelegeri de psihanaliză, psihopatologia vieții cotidiene - ed. Didactică și pedagogică, București, 1980.

icon

Mai citește:
 

 

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență | Newsletter | Contact

© 1998-2020, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa