Psihanaliza > Articole

Ce este formarea în psihanaliză?

Formarea în psihanaliză este un proces complex de asimilare a cunoștințelor teoretice și practice ale psihanalizei în scopul dobîndirii nivelului necesar practicării psihanalizei clinice.

De ce este complex acest proces? Din mai multe motive pe care le voi enumera mai jos:

1. În primul rînd este absolut necesar ca viitorul psihanalist să treacă printr-o psihanaliză didactică. În fapt, nu există nicio diferență între psihanaliza didactică și cea terapeutică. Ambele urmăresc depistarea problemelor nevrotice ale subiectului și apelează la aceleași metode (vezi și secțiunea metode). În plus, în cazul psihanalizei didactice, candidatul va obține informații suplimentare despre sensul simptomelor sale și modul lor de abordare în teoria și practica psihanalitică.

Această analiză individuală (autoanaliză) trebuie să aibă o frecvență de minimum 3 ședințe pe săptămînă pe o perioadă de timp de cel puțin 3 ani!

2. Cunoștințele dobîndite din psihanaliza didactică trebuie extinse cu cunoștințe legate de teoria și practica psihanalizei și în acest sens candidatul va citit și studia principalele lucrări semnate de Freud, dintre care Interpretarea viselor , Conferințe de introducere în psihanaliză, Psihopatologia vieții cotidiene etc.

3. Psihanaliza nu este o simplă inginerie, adică o aplicare automată a unor soluții de-a gata. Ea necesită talent. În acest sens, viitorul candidat va fi testat pentru a se vedea dacă este dotat pentru profesia de psihanalist. Simplul fapt că viitorul psihanalist a absolvit o facultate de psihologie nu oferă nicio garanție în acest sens. Ca psiholog, el nu are, implicit, calitățile care îl propun pentru practica psihanalizei.(1) Este și motivul pentru care mulți absolvenți preferă să se limiteze la psihanaliza aplicată care nu necesită talent și dispoziții constituționale (înnăscute).

4. Pentru că psihanaliza nu este o simplă inginerie este evident că practica ei necesită multe alte cunoștințe de cultură generală - literatură, artă, muzică, filozofie, spiritualitate etc.

5. În fine, e nevoie de practică îndelungată după pregătirea prealabilă - mai precis de practică supervizată pentru a demara o activitate clinică serioasă.

6. Ca să închei, întreaga pregătire a viitorului psihanalist nu se poate limita la cîțiva ani sau la cîteva cursuri de vară așa cum se întîmplă în România. Este nevoie de foarte mulți ani, ceea ce face ca psihanalistul să devină profesionist cu mult după 30 de ani!!! (2)

Se înțelege că aceste condiții fac din profesia de psihanalist o încercare majoră. E nevoie, așa cum am zis, de talent, de auto-analiză, de cunoștințe teoretice și de cultură generală. De practică (ani buni) supervizată...

Se impune acum întrebarea: există posibilități de formare în România? Un răspuns scurt ar fi: nu, nu există. Pentru a extinde: nu există, întrucît la noi nu se respectă condițiile de mai sus și totul se limitează la aplicarea formală a unor directive pentru a dobîndi diplome! Este politica unui organism internațional care dorește să se extindă (în dauna altora) în fostele țări comuniste și se abate de la principiile cunoscute în formare.

Dacă adăugăm și binecunoscutul "nepotism", adică acordarea unor gradații pe alte criterii decît cele profesionale, înțelegem și mai bine de ce România nu are nici azi psihanaliști cu formare temeinică.

Vom reveni asupra acestui aspect într-un articol viitor.

Note:
De citit deopotrivă articolul despre studiul psihanalizei de la secțiunea editorial - click
aici.

1. Experiența arată că foarte mulți studenți de la facultățile de psihologie merg acolo din motive de tare psihice, ca și cum obținerea unei diplome ar fi o garanție a sănătății lor mintale. Cunosc și cazuri de psihiatri dominați de boli psihice, cu nimic mai prejos decît cele ale pacienților lor.

2. În acest sens este de la sine înțeles cam ce putem aștepta de la o persoană care susține că are pregătire de psihanalist, ba chiar în mai multe domenii (implicit psihanaliza copilului), la o vîrstă cu puțin peste 20 de ani!

--
Articol de Jean Chiriac

Articole
_____________

Home

Editorial

Sigmund Freud

Psihanaliza

Cursuri

Newsletter

Caută =>>

Contact

© 1998-2016, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa