Psihanaliza > Editorial

Autocunoaștere prin psihanaliză

Există o autocunoaștere prin psihanaliză? Da. Totuși nu trebuie confundată cu autocunoașterea prin alte metode sau discipline spirituale ca de pildă yoga. Autocunoașterea prin psihanaliza are mai multe aspecte specifice.

În cursul terapiei psihanalitice pacientul descoperă amintiri îngropate în uitare și mai ales legătura lor cu simptomele sale actuale. Această relație îl ajută să își extindă aria cunoașterii încît să include idei și interese de care nu era conștient înainte. Acestea se exprimau, cum am spus deja, prin simptomele sale nevrotice.

Mai departe, psihanaliza oferă o metodă unică de investigare a inconștientului psihic prin analiza viselor. Metoda psihanalitică se distinge de cele clasice (de celebrele chei de vise) prin accentul pus pe asociațiile libere ale visătorului.

Putem afla foarte multe despre înclinațiile noastre inconștiente (de obicei din sfera vieții instinctive) analizîndu-ne visele. Metoda în sine este însă dificilă și asta explică de ce unii psihanaliști doar cu numele s-au grăbit să renunțe la ea sau să o folosească inadecvat.

Mai există și alte metode înrudite cu analiza viselor care ne ajută să descifrăm viața inconștientă: analiza actelor ratate și a celor simptomatice. Despre toate acestea găsiți articole, exemple și cursuri pe site-urile noastre de psihanaliză.

În fine, psihanaliza ne oferă și o teorie a structurii psihicului nostru pe care o învățăm și verificăm pe viu atunci cînd urmăm o autoanaliză. Este evident că în centrul teoriei psihanalitice se află inconștientul psihic și nu eul sau conștientul așa cum am învățat din psihologia academică.

Această diferență esențială explică de ce psihologii fără pregătire psihanalitică (sau care au citit doar cîteva cărți de psihanaliză) nu au acces la metodele de investigare psihanalitice și la cunoașterea de tip psihanalitic, care decurge din aplicarea acestor metode.

Psihanaliza nu a fost creată pentru a potența autocunoașterea - ea a apărut ca metodă de tratament a nevrozelor și în special a isteriei. Totuși, așa cum am sugerat aici, aplicarea metodelor psihanalitice aduce un plus de cunoaștere privind viața noastră psihică.

Editorial
_____________

Home

Sigmund Freud

Psihanaliza

Cursuri

Articole

Newsletter

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa