Psihanaliza > Editorial

Cum studiem psihanaliza?

Cînd și cînd sîntem întrebați: "Cum fac să studiez psihanaliza?" Cei care întreabă se gîndesc, evident, la un studiu universitar, adică la o facultate care să predea psihanaliza și numai psihanaliza.

Întrebarea pornește de la premiza că psihanaliza se poate preda în facultate. La drept vorbind ea nu a fost niciodată predată în facultate. Nu a avut succes în mediul universitar așa cum observă și Freud, creatorul ei.

Pe de altă parte, ideea de studiu acoperă două domenii conexe: studiul teoretic, ce poate fi de sine stătător, și studiul practic.

Poți învăța psihanaliza teoretic citind cărțile lui Freud. În special, Psihopatologia vieții cotidiene, Interpretarea viselor și prelegerile. Aceste cărți, împreună cu un dicționar bun, sînt absolut suficiente pentru a avea o imagine despre ce este psihanaliza. Mai mult chiar, ele te pot ajuta să înveți să lucrezi cu visele tale sau cu actele ratate etc.

Studiul practic debutează cu analiza viselor tale - cum am arătat mai sus - și continuă cu auto-analiza pe larg (care nu diferă semnificativ de analiza terapeutică) efectuată ani la rînd sub controlul uni psihanalist cu experiență.

Dacă vrei să practici psihanaliza ca terapie - adică nu te mulțumești cu cunoștințele teoretice - este absolut necesar să treci prin auto-analiză. La fel ca un pacient care apelează la psihanalist pentru suferințe nevrotice.

Dacă prima parte, teoretică, ar putea fi predată prin cursuri față în față, a doua parte, practică, necesită relația specifică stabilită în psihanaliza terapeutică. Nu poți învăța prin cursuri auto-analiza. Nu poți face auto-analiza de la distanță etc.

Este psihologia un început?

Unii ne întreabă dacă facultatea de psihologie te ajută în studiul psihanalizei. Nu, nu te ajută. Nu te ajută pentru că psihologia nu are nicio legătură cu psihanaliza. În plus, la noi, psihanaliza este respinsă sau ignorată de mediile academice.

Pe scurt, poți urma foarte bine o facultate de artă sau medicina, sau chiar una tehnică, și studia psihanaliza.

Dar psihiatria?

Psihiatria nu are ca arie de acoperire problemele psihanalizei. Sau chiar dacă are, aplică metode specifice, care sînt străine psihanalizei. Există însă anumite afecțiuni psihice grave care intră numai în sfera de interes a psihiatriei. Aceste afecțiuni nu pot fi tratate cu ajutorul psihanalizei.

În concluzie: citiți operele lui Freud și apelați la un psihanalist experimentat dacă doriți să mergeți mai departe de teorie.

Editorial
_____________

Home

Sigmund Freud

Psihanaliza

Cursuri

Articole

Newsletter

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa