Psihanaliza - Editorial



powered by FreeFind
 

Cum studiem psihanaliza?
- Auto-analiza -

Am văzut pe internet căutări despre : "Cum fac să studiez psihanaliza?" Cei care întreabă se gîndesc, evident, la un studiu universitar, la o facultate care să predea psihanaliza și numai psihanaliza.

Întrebarea pornește de la premiza că psihanaliza se poate preda la facultate.

La drept vorbind, ea nu a fost niciodată predată în facultate. Nu a avut succes în mediul universitar, așa cum observă și Freud, creatorul ei.

Pe de altă parte, ideea de studiu acoperă două domenii conexe: studiul teoretic, ce poate fi de sine stătător, și studiul practic.

Poți învăța psihanaliza, teoretic, citind cărțile lui Freud. În special, Psihopatologia vieții cotidiene, Interpretarea viselor și prelegerile. Aceste cărți, împreună cu un dicționar bun, sînt absolut suficiente pentru a avea o imagine despre ce este psihanaliza. Mai mult chiar, ele te pot ajuta să înveți să lucrezi cu visele tale sau cu actele ratate etc. ceea ce nu e puțin lucru.

Studiul practic debutează cu analiza viselor tale - cum am arătat mai sus - și continuă cu auto-analiza pe larg (care nu diferă semnificativ de analiza terapeutică) efectuată ani la rînd sub controlul uni psihanalist cu experiență.

Dacă vrei să practici psihanaliza ca terapie - adică nu te mulțumești cu cunoștințele teoretice - este absolut necesar să treci prin auto-analiză. Exact la fel ca cineva care apelează la psihanalist pentru problemele sale psihice.

Dacă prima parte, teoretică, ar putea fi predată prin cursuri față în față, a doua parte, practică, necesită relația specifică stabilită în psihanaliza terapeutică.

Poți învăța ce este auto-analiza dar, în realitate, poate fi dificil să o faci singur/ă.(1)

Este psihologia un început?

Unii ne întreabă dacă facultatea de psihologie te ajută în studiul psihanalizei.

Nu, nu te ajută. Nu te ajută pentru că psihologia nu are nicio legătură cu psihanaliza. În plus, la noi, psihanaliza este încă respinsă sau ignorată de mediile academice.(2)

Pe scurt, poți urma foarte bine o facultate de artă sau medicina, sau chiar una tehnică, și studia psihanaliza.

Dar psihiatria?

Practica psihiatrică nu necesită, ca psihanaliza, o auto-analiză. Există însă anumite afecțiuni psihice care intră numai în sfera de interes a psihiatriei și sînt tratate medical, cu medicamente. Aceste afecțiuni nu pot fi abordate psihanalitic.

În concluzie: citește operele lui Freud și apelează la un psihanalist experimentat dacă dorești să mergi mai departe de teorie.

Note:
1. Avîntul tehnologiei digitale / internetului a făcut să putem oferi online asistență la auto-analiză. Totuși, acest demers nu se poate susbtitui total psihanalizei didactice sub tutela unui specialist. => Detalii
aici.

2. În ultimii ani, psihanaliza nu a cîștigat teren în mediile universitare, la noi. Nu vom insista însă pe această temă.

icon

Resurse

- Citește despre auto-analiza lui Freud, modelul oricărei autoanalize - click aici.

- Citește despre beneficiul (auto)cunoașterii în psihanaliză - click aici.

- Autoanaliza și formare în psihanaliză - click aici.

Cursuri online

- Asociaia noastră oferă cursuri de inițiere în psihanaliză pentru începători. Dacă dorești să afli mai multe despre ce este, ce face și cum face psihanaliză, vizitează pagina de cursuri - click aici.

subt 

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență online | Forum | Blog

Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa