Psihanaliza > Cursuri online

De ce un curs online de psihanaliză?

Următorul interviu a fost realizat cu dl Jean Chiriac, autorul cursului de inițiere în psihanaliză oferit de Asociația română pentru promovarea psihanalizei (AROPA).

Reporter: De ce curs online, prin email? Ce are el special?

Jean Chiriac: În primul rînd este expediat direct pe adresa ta de email Nu mai e nevoie să deschizi o adresă de internet și să te loghezi pe un site sau să te înregistrezi în prealabil oferind datele tale personale unor necunoscuți care vor abuza de ele. Prin email, primești individual cursul, la data stabilită inițial.

Apoi, poți studia după puterile tale, cînd vrei și unde vrei. Poți salva lecțiile pe CD/DVD, de exemplu, și le poți lua cu tine în vacanță. sau pur și simplu le poți tipări pe o imprimantă ca să le ai la îndemînă oriunde și oricînd. Totul este extrem de simplu și accesibil.

În fine, cursul este interactiv - dacă ai întrebări, nelămuriri, sugestii, te poți adresa instructorului. Acest aspect face din cursul prin email opțiunea cea mai bună.

Reporter: De ce un curs de inițiere în psihanaliză? Oare nu sînt suficiente zecile de cărți publicate deja la edituri cunoscute?

Jean Chiriac: Sînt cărți publicate dar cum te descurci în labirintul lor? Ce face un începător sau unul care nu știe nimic cu cărțile lui și despre Freud? Cursul nostru se adresează începătorilor și chiar celor care nu au nicio noțiune de psihanaliză, el te ajuta să găsești drumul prin amalgamul de idei și concepte lansate de psihanaliză. El punctează ce este esențial de știut și chiar te învață cum să "vezi" psihanalitic...

Reporter: Dar există și introduceri în psihanaliză, tot sub formă de carte. Oare, nu sînt ele de ajuns?

Jean Chiriac: Introducerile publicate nu au nerv, sînt dogmatice și de cele mai multe ori nu oferă exemple. Într-un cuvînt, sînt literă moartă. Cursul nostru este plin de exemple practice - ca de pildă vise interpretate și comentate psihanalitic.

Reporter: La ce ne ajută aceste exemple?

Jean Chiriac: Cînd mergi să înveți înotul nu te mulțumești cu teoria despre înot ci te arunci în apă ca să înveți și mișcările. La fel și cu acest curs, el te ajută să deprinzi cîteva elemente de analiză a vieții inconștiente, aspect esențial în practica psihanalitică.

Reporter: De ce psihanaliza freudiană? Mai este ea la modă, azi?

Jean Chiriac: La modă, nu. Dar actuală, da. Psihanaliza, azi, este risipită și diluată. E practicată de "profesioniști" făcuți pe puncte și fără spiritul inițial de cercetare și aventură, dacă vrei. A devenit ceva steril, uscat, fără viitor. O reîntoarcere la origini este absolut necesară dacă vrem să regăsim esența. De aceea psihanaliză freudiană se impune azi.

--
A consemnat Ioan Ionuț.

icon

<= Înapoi la pagina de curs