Psihanaliza > Cursuri online

De ce un curs online de psihanaliză?

Următorul interviu a fost realizat cu dl Jean Chiriac, autorul cursului de iniţiere în psihanaliză oferit de Asociaţia română pentru promovarea psihanalizei (AROPA).

Reporter: De ce curs online, prin email? Ce are el special?

Jean Chiriac: În primul rînd este expediat direct pe adresa ta de email Nu mai e nevoie să deschizi o adresă de internet şi să te loghezi pe un site sau să te înregistrezi în prealabil oferind datele tale personale unor necunoscuţi care vor abuza de ele. Prin email, primeşti individual cursul, la data stabilită iniţial.

Apoi, poţi studia după puterile tale, cînd vrei şi unde vrei. Poţi salva lecţiile pe CD/DVD, de exemplu, şi le poţi lua cu tine în vacanţă. sau pur şi simplu le poţi tipări pe o imprimantă ca să le ai la îndemînă oriunde şi oricînd. Totul este extrem de simplu şi accesibil.

În fine, cursul este interactiv - dacă ai întrebări, nelămuriri, sugestii, te poţi adresa instructorului. Acest aspect face din cursul prin email opţiunea cea mai bună.

Reporter: De ce un curs de iniţiere în psihanaliză? Oare nu sînt suficiente zecile de cărţi publicate deja la edituri cunoscute?

Jean Chiriac: Sînt cărţi publicate dar cum te descurci în labirintul lor? Ce face un începător sau unul care nu ştie nimic despre psihanaliză numai cu cărţile lui Freud? Cursul nostru se adresează începătorilor şi chiar celor care nu au nicio noţiune de psihanaliză, el te ajuta să găseşti drumul prin amalgamul de idei şi concepte lansate de psihanaliză. El punctează ce este esenţial de ştiut şi chiar te învaţă cum să "vezi" psihanalitic în viaţa de zi cu zi.

Reporter: Dar există şi introduceri în psihanaliză, tot sub formă de carte. Oare, nu sînt ele de ajuns?

Jean Chiriac: Introducerile publicate nu au nerv, sînt dogmatice şi de cele mai multe ori nu oferă exemple. Într-un cuvînt, sînt literă moartă. Cursul nostru este plin de exemple practice - ca de pildă vise interpretate şi comentate psihanalitic.

Reporter: La ce ne ajută aceste exemple?

Jean Chiriac: Cînd mergi să înveţi înotul nu te mulţumeşti cu teoria despre înot ci te intri în apă ca să deprinzi şi mişcările. La fel şi cu acest curs, el te ajută să deprinzi cîteva elemente de analiză a vieţii inconştiente, aspect esenţial în practica psihanalitică.

Reporter: De ce psihanaliza freudiană? Mai este ea la modă, azi?

Jean Chiriac: La modă, nu. Dar actuală, da. Psihanaliza, azi, este risipită şi diluată. E practicată de "profesionişti" făcuţi pe puncte şi fără spiritul iniţial de cercetare şi aventură, dacă vrei. A devenit ceva steril, uscat, fără viitor. O reîntoarcere la origini este absolut necesară dacă vrem să regăsim esenţa. De aceea psihanaliză freudiană se impune azi ca şi ieri.

--
A consemnat Ioan Ionuţ.

icon

<= Înapoi la pagina de curs