Psihanaliza - Metode - Interpretarea viselorpowered by FreeFind
 

Un vis cu o plajă și soare

de Ioan Ionuț

Următorul vis este interpretat de unul din colaboratorii noștri din cadrul AROPA. Visul provine de la unul din analizații săi și îl vom reproduce prescurtat.

    Am visat că eram pe plajă, la mare. La un moment dat am descoperit că am rămas sigur. Fără haine, bagaje etc. Soția plecare sau mă părăsise. Eram destul de dezorientat și mă gîndeam cum să ies din această situație penibilă.

Visul provine de la un domn de 35 de ani, căsătorit. De la o vreme s-a gîndit intens la separarea de soție. Totuși nu a trecut la fapte și nici nu are de gînd să o facă. La prima vedere, visul îi dă satisfacție: soția este cea care a hotărît să plece.

Aluzia la mare, plajă etc. este ușor de identificat în viața de veghe. În seara care a precedat visul, visătorul a asistat la un reportaj TV în care se vorbea despre pregătirea unor alpiniști pentru ascensiunea în Himalaya. Ei își făceau pregătirea undeva în Carpați, iarna, în condiții destul de vitrege. Întrebați au recunoscut că acest condiții - dificile pentru unii - sînt pentru ei floare la ureche, ca și cum ar fi la mare, vara, pe plajă.

Visul este ușor de interpretat acum. Putem traduce sensul său astfel: Ce bine ar fi să plece soția singură, fără să fie nevoie să fac eu ceva în acest sens. În mod sigur, plecarea ei ar fi pentru mine o deconectare, ca și cum aș fi în vacanță la mare!

Să observăm însă că visul nu indică direct bucuria visătorului, ci o transformă în dezorientare. Este ceea ce numim inversare - un sentiment este transformat în inversul său.

Această inversare protejează eul visătorului care nu este total atenuat în vis. Eul are o componentă morală - supraeul - care nu permite acestor gînduri să aibă acces la mintea conștientă. Analiza visului ne ajută să înțelegem toate aceste aspecte descrise pe larg de psihanaliză.

În fine, ar mai fi de spus faptul că visul readuce pe tapet o temă reiterată în visele acestui personaj. Tema părăsirii. Vedem că perspectiva de a fi părăsit nu trezește în visător sentimente de jale, descurajare, deprimare. Este un adevărat triumf la care trimit asociațiile visului legate de performanța viitoare a alpiniștilor. Acest triumf este și opera curei psihanalitice la care visătorul s-a supus de circa 2 ani.

--
Material de Ioan Ionuț

Home | Psihanaliza | Cursuri

Publicații | Articole / Editoriale

Asistență | Forum | Newsletter | Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa