Psihanaliza - Metode - Interpretarea viselorpowered by FreeFind
 

Un vis erotic

Un vis erotic comentat chiar de visător este pubicat în cele ce urmează (în italice). Există opinia, în general acceptată, că visele erotice nu mai sînt de actualitate pentru că lumea modernă este mult mai dezinhibată, mai deschisă la erotism. Această interpretare demonstrează contrariul. Visul provine de la un bărbat de 35 de ani, care are o viață tumultoasă, nu este celibatar sau abstinent dar își reprimă la un moment dat impulsurile sexuale pe care visul le prelucrează.

Am visat că mergeam cu fost soție în Germania într-o scurtă vizită. În realitate, ea este stabilită definitiv acolo dar nu m-am simțit vreodată atras să o vizitez. Relațiile noastre sînt defuncte.

Desigur că visul m-a mirat mai mult decît interesat. Deși am o experiență mai lungă cu metoda de interpretare a viselor descrisă de Freud, tentația era să-l evit. Dar mi-am amintit desigur de rezistențele care ne fac să credem că un vis nu e important și poate fi ignorat. L-am analizat și am găsit un mesaj erotic.

Asociațiile visului sînt următoarele:

Ex-soția din vis este de fapt o nouă cunoștință care semăna cu o alta, mai veche, care purta însă prenumele ex-soției. De aici confuzia de persoane. Deci, în realitate, în visul meu era noua cunoștință pentru care am avut la un moment dat o anumită atracție. Mi-am reprimat-o și iat-o pe noua în visul meu.

Excursia scurtă în Germania mă duce însă la ideea că o relație scurtă ar fi de dorit. Experiența arată că relațiile lungi aduc numai necazuri. Ideea de "scurt" mai are însă și alte asocieri pe care nu le pot da într-un vis făcut public. Ce e cu Germania? În afară că e noua patrie a ex-soției mele, este o țară pe care nu aș vizita-o pentru că nu-mi spune nimic special. Mai repede aș merge în Grecia să văd Meteorele sau Athosul. În Germania nu mă atrage nimic. În indiferența mea față de Germania văd însă un soi de triumf personal pentru că-mi pot controla sentimentele față de noua cunoștință, și asta nu e puțin lucru. Începutul unei relații aduce de multe ori complicații emoționale pentru că trezește amintiri mai vechi care nu s-au "digerat". De astă dată se pare că pot fi master, adică acela care conduce jocul și treaba asta mă bucură.

A (-ți) domina impulsurile sexuale, a controla contextul nu este lecția pe care ne-o dă lumea modernă. Nu este deloc idealul hedonismului total propus de epoca consumismului. Totuși, pe planul vieții individuale, poate fi o miză pentru că în perspectiva relațiiilor complexe cu celălalt oferă autonomie și destindere. Visul pledează pentru aceste deziderate sau aspirații ale eului.

--
Material prezentat de Ioan Ionuț

Home | Psihanaliza | Cursuri

 Articole | Publicații

Asistență | Forum | Blog | Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa