Psihanaliza > Editorial

Atenție la români!

Toată lumea e prezentă pe Internet că așa e moda. Românii nu pot rămîne mai prejos. Dacă e Internet, să fie Internet. Avem și noi site-uri, firme online, servicii de hosting și share, și tot felul de drăcii americane de ultimă oră. În variantă românească. Ce vrea să zică "variantă românească"? Adică cu minusurile specifice procedurilor noastre sau felului nostru atît de original de a fi.

O asemenea particularitate este lipsa de suport. Din englezescul "support" - firmele serioase oferă informații la cerere, prompt și la subiect. Românii stau mai prost la acest domeniu: ori nu răspund deloc, ori răspund cu capsa pusă, ori răspund cu informații insuficiente.

O altă particularitate este calitatea precară a serviciilor. Nimeni nu se omoară cu acest subiect, nici nu prea învață despre "cum și ce" în sfera sa de activitate (deh, diplomele sunt suficiente) și nici nu vrea să știe mai mult (pentru că, nu-i așa, tot românul știe din născare!). Site-urile se încarcă foarte greu, au pagini vitale lipsă, au redirect sau tot felul de șmecherii care să agațe și să implementeze scripturi malefice etc.

Apoi mai este și chestia cu copyright-ul. Adică furtul intelectual. Am expediat recent un email către un site care publică ilegal conținutul nostru și am primit mesajul înapoi cu specificarea că nu există acest utilizator. Deci adresa de contact online era fictivă!

Să ne înțelegem: americanii sînt ași la capitolul furt intelectual, dar ei, cel puțin, răspund la reclamațiile de acest gen. Prompt, la obiect și gata să colaboreze pentru a da cezarului ce-i al cezarului! La noi rămîne doar furtul, nu și suportul pentru victimă!

Cineva îmi spunea la un moment dat un lucru pe care îl aprob din toată inima: cînd preiau ceva românii adaptează la viciile locale. Astfel că dacă democrația noastră e "originală" - ca să folosim un eufemism - și activitatea pe Internet implică aceeași originalitate!

Așadar am un sfat pentru voi: atenție mare la români!

--
Articol de Ioan Ionuț

Home | Psihanaliza | Cursuri | Articole

 Asistență 24x24 | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa