Psihanaliza > Editorial

Veriga lipsă și așteptările umane

Așadar s-a descoperit veriga lipsă - the missing link. Acum se poate dovedi ca oamenii și maimuțele se trag din alte specii de primate anterioare, continuînd seria ascendentă a evoluției Pe termen scurt, rezultatul acestei epocale descoperiri este unul sigur: dărîmarea definitivă a teoriei creaționiste lansate de Biblie (în Facerea). Și, implicit, reafirmarea evoluționismului Darwinist!

Pentru noi întrebarea ar fi, însă: care sunt consecințele acestei schimbări radicale de paradigmă? Consecințele asupra omului, evident.

Cred că nu greșesc dacă afirm că pentru majoritatea strivitoare a oamenilor descoperirea verigii lipsă și urmările ei nu au niciun efect. De ce? Pentru că Dumnezeu TREBUIE să existe.

Dumnezeu trebuie să existe deoarece omul nu poate suporta singurătatea și izolarea într-un cosmos rece și ostil.

Omul nu poate suporta neputința sa funciară în fața naturii și destinului. E nevoie de Dumnezeu și de alte asemenea forțe supranaturale ca să îl susțină și protejeze.

Omul nu poate suporta neîmplinirea dorințelor sale puternice: sexuale și agresive. E nevoie de Dumnezeu ca garant și motor al realizărilor sale cele mai intime, ca despăgubitor pentru lipsurile noastre elementare.

În fine, omul nu poate accepta moartea la nivel de individ, de eu. Moartea este cea mai categorică negare a narcisismului său, al iubirii de sine. De aceea e nevoie de Dumnezeu ca să ne garanteze Viața veșnică și asta, desigur, în funcție de meritele noastre deosebite care să scoată, astfel, în evidență superioritatea noastră față de ceilalți semeni.

Iată de ce cred că veriga lipsa nu rezolvă nimic, pe fond, în privința credințelor și așteptărilor umane. Teoria creaționistă va rămîne mai departe în vigoare, formal, dar cît se poate de efectiv.

--
Articol de Ioan Ionuț

Home | Psihanaliza | Cursuri | Articole

 Asistență 24x24 | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa