Psihanaliza - Editorialpowered by FreeFind
 

Psihanaliza în 2008

Care a fost situația psihanalizei, la noi, în anul 2008? A crescut interesul pentru ea, în ce medii, cum s-a manifestat acest spor de interes? Iată cîteva întrebări legitime la final de an 2008.

Răspunsurile nu ne dau bătaie de cap. Situația psihanalizei a rămas aceeași: cvasi-necunoscută. Nu a crescut interesul - mediile intelectuale nu sunt mai interesate. Întrucît nu a existat un "spor de interes" nu au existat nici modalități noi de receptare sau de prezentare. Cîteva cărți s-au mai publicat - mai puțin din Freud și corifei.

Statuie Govora (foto de J. Chiriac)Pe Net, AROPA și-a făcut în continuare datoria cu cursurile sale (cursul dedicat lui Jung a fost în final implementat), asistență gratuită și forumuri. Suntem singurul site din România care nu se limitează la expunerea listei de membri ai societății, ci oferă informație variată și complexă despre Freud și psihanaliză, despre Jung.

Poate că ar trebui să ne întrebăm totuși de ce interesul pentru psihanaliză nu cunoaște o creștere semnificativă?

Cred că importantă este nu rezistența la teoria sexuală, cum era odinioară, ci absența istorică prelungită pînă azi.

Psihanaliza nu a fost prezentă în România, în epoca ei (a psihanalizei) de glorie. Atunci ea putea fi, într-adevăr, asimilată social și putea deveni o componentă a culturii noastre, așa cum este de pildă în Franța sau chiar în Rusia! Pierzînd acest tren, psihanaliza a început să se afirme, la noi, timid - din 1989 - după revoluție. Adică foarte tîrziu.

Această situație explică de ce ea este încă la început. Dar nu un început promițător, care anunță zorii unei noi ere culturale, ci unul stagnant.

Dacă mergi în Govora vei vedea în fața unui hotel bătrîn și părăsit - într-o mică poiană străjuită de arbuști crescuți la întîmplare - o statuie care arată un bust pe cale să se materializeze. Dar nimic nu se (mai) întîmplă. Făptura rămîne mai departe doar în faza de intenție, de început, și parcă ai impresia că, curînd, va reveni în masa amorfă a pietrei din care este cioplită. Am botezat statuia neisprăvirea. Ceva neterminat, neisprăvit, curmat înainte de vreme.

Cam asta este soarta psihanalizei în România! Un gest timid, care nu a avut ecou, în 1989, sau mai devreme... Și care nu mai are suficientă virtute ca să se impună atenției, azi.

Sărbători fericite!

AROPA

subt 

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență online | Forum | Blog

Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa