Psihanaliza - Articolepowered by FreeFind
 

Despre simbolismul șarpelui
și premoniție în vis

de Jean Chiriac

Andrei C. din Timișoara ne trimite un material despre un vis pe care l-a avut recent și care avea în centrul său un șarpe. Autorul visului crede că șarpele este în legătură cu centri energetici, cu Kundalini - energia vitală sau prana la indieni. Dar, mai mult, acest vis ar mai avea o virtute: "Este un vis premonitiv, ne scrie Andrei, deși nu este legat de evenimente importante. M-am trezit din vis în jurul orei 2 dimineața ca să constat că curentul era oprit, și lumina nu se aprindea".

Andrei a făcut legătură, cum era de așteptat, între simbolul șarpelui din vis - energie vitală, prana - și oprirea curentului din realitate, pe care a constatat-o la trezire. Energie vitală = energie electrică.

Din neferice nu știm despre visul său decît că: "Era vorba de un șarpe mare pe care trebuia să-l țin oarecum închis, la distanță, într-un recipient sau un sac, astfel încît să nu intre în contact cu noi, să nu ne atace... Ideea visului este foarte vagă..."

Nu avem nici alte asociații, așa cum obișnuim în interpretarea viselor, despre șarpele visat, decît cele cu energia vitală. Nu putem face decît să sugerăm noi asociațiile lipsă.

Șarpele este la modul general un simbol al libidoului (deci, din nou energie!, dar sexuală). E posibil ca visul să indice "performanța" la care aspiră visătorul de a-și izola senzualitatea - ceea ce numim îndeobște reprimare. De ce am zis "performanță"? Deoarece pentru civilizația modernă a te abține, a face abstracție de instinct, a ține instinctul "închis" (ca într-un sac sau recipient - vezi visul) este o performanță încurajată. În mod sigur gratificația acestui sacrificiu vine de la Supraeu, și înseamnă o destindere aparentă a conflictului Supraeu - Sine, mediat de Eu. Din punct de vedere economic, această destindere se caracterizează prin dispariția angoasei morale.

Cum rămîne însă cu aspectul premonitiv al visului? Aici avem mai multe idei. Fenomenele premonitive sau telepatice cu subiect banal se întîlnesc foarte des în literatura de specialitate. Altfel spus, nu toate evenimentele premonitive sunt legate direct de întîmplări de amploare - moartea cuiva apropiat, un cataclism etc. Multe dintre ele au, într-adevăr - un subiect banal, cum e și cazul nostru.

În al doilea rînd, știm, din cercetările lui Freud, că stimuli telepatici pot fi prezenți în vis, că ei pot participa la formarea visului și pot fi izolați atunci cînd facem analiza finală.

Această din urmă concluzie nu elimină desigur sugestia că avem de-a face cu un vis cu subiect premonitiv*, dar nu exclude, deopotrivă, definiția fundamentală a visului, care, așa cum a precizat Freud, este realizarea deghizată a unei dorințe refulate.

Lipsa asociațiilor visătorului ne-a obligat să recurgem în analiză la simbolismul arhicunoscut al șarpelui. Dar poate că acest șarpe nu este șarpele generic, ci un simbol al ceva sau cineva familiar visătorului. În acest caz, interpretarea visului ar căpăta un caracter mai personal.

În fine, nu ar trebui trecută cu vederea și semnificația visului din punct de vedere jungian. Dar despre acest aspect vom vorbi cu altă ocazie, în forumul dedicat lui Jung.

 

*Șarpele este arhetipul renașterii la Jung și totodată al sinelui atunci cînd apare la Uroboros, șarpele (dragonul) car își înghite coada. Constelarea arhetipului, după Jung, este solidară cu fenomenele de natură parapsiholofgică cum e cazul și precogniției.

icon

Resurse:
-
Despre simbolismul șarpelui citește și intrarea din dicționar - click
aici

- Un articol complex despre simbolismul șarpelui în vise și fantezii a fost publicat în revista de psihanaliză OMEN, nr.19 - click aici ca să accesezi librăria AROPA. (Articolul poate fi comandat și în format PDF aici).

- Mai multe despre arhetipurile jungiene aici.

 

sumar articole

 

Home | Psihanaliza | Cursuri

Publicații

Asistență | Blog | Newsletter | Contact

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa