Psihanaliza > Editorial

 Cu autismul la psiholog

Nu, nu am citit cartea Cu autismul la psiholog. Dar cum aș fi putut să o citesc? Ai citi o carte care te învață să faci marmeladă din asfalt? Nu. De ce? Pentru că oricine știe ca asfaltul și marmelada au compoziții care nu permit asocieri.

La fel și autismul la psiholog este o expresie care nu se verifică în realitate. Deși nu sunt un admirator al psihiatriei trebuie să recunosc că sunt maladii mintale - cum e autismul - care nu pot fi tratate decît psihiatric. În psihanaliză este notorie ideea că acolo unde ne există transfer nu poate exista vindecare. De aceea e greu să lucrezi psihanalitic cu copiii, și imposibil cu copiii autici.

Sunt convins că vor fi voci care să infirme ce spun eu aici, care să ne asigure "cu toată răspunderea" că lucrurile stau invers, că autismul poate fi tratat psihologic, prin psiholog. Lăsînd la o parte faptul, evident, că psihologul poate cu atît mai puțin cu cît nu are pregătirea (și știința (1)) psihanalistului. Iar din puțin și imposibil - dacă le adunăm - ce rezultă?

Trebuie să recunosc că nu numai psihologii sar calul cînd se amestecă în treburi pentru care nu au competențe - și psihanaliștii (pe puncte, ca la noi) o fac adeseori. Și ei cred că pot orice deși nu au tratat niciodată nimic. Nici măcar nu-și imaginează că ședința de psihanaliză nu e o simplă întîlnire de taifas - ca în serialul ratat de care am scris deja pe blog - în care dăm peste complexul lui Oedip pentru că e musai să dăm peste el. E sigur că și psihanaliștii bat cîmpii pentru că formarea lor este o simplă diplomă de masterat (apropo, Freud și-o fi dat masteratul în psihanaliza că de doctorat nu poate fi vorba?). Ei cred că pot orice pentru că de fapt nu pot nimic. Totuși, este și mai puțin probabil ca un psiholog fără experiență psihanalitică să trateze autismul, adică să depășească prima fază de transfer pozitiv cînd, ca și cu fenomenul placebo, simptomele par să dispară pentru o vreme.(2)

Iată de ce nu voi citi cartea cu pricina deși sunt invitat să o fac printr-un email pe care nu l-am solicitat. Cartea asta nu poate exista, nu are rațiune să existe decît poate pe planul creației de tip SF.

PS Îmi cer scuze că nu citez autorul cărții și editura - nu o fac pentru că nici curiozitatea, fie ea simplă, nu justifică frunzărirea unei asemenea cărți.

Note:
1. Există mulți care cred că numai și știința psihanalistului poate face minuni. Azi se știe că majoritatea dacă nu toate școlile de tratament psihologic asimilează cunoștințele psihanalizei. Din nefericire, trebuie să o spun, nu este sufcient. Dacă nu verifici pe tine, concret, adevărurile psihanaizei rămîi ca practician la fel de străin ca și un, să zicem, inginer agronom.
2. La copiii autici nu există transfer decît empatic, dacă pot spune astfel. Poți influența comportamentul unui copil petrecînd mii de ore împreună cu el. Problema este însă dacă poți miza și pe o vindecare de durată.

--
Articol de Jean Chiriac

Home | Psihanaliza | Cursuri | Articole

 Asistență 24x24 | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa