Psihanaliza > Editorial

 Așteptînd să treacă criza

Aștept să treacă criza. La început, cînd un amic a pronunțat această propoziție m-am revoltat: cum adică aștepți? Ce aștepți? Ce e criza asta, un uragan, o furtună, o calamitate a naturii care vine și pleacă de capul ei? Am fost făcut foc pe el și eram sigur că am dreptate pentru că gîndeam, ca orice naiv, că criza economică este o situație indusă de stîngăciile noastre și poate fi suprimată prin măsurile noastre cuminți. Să fim mai și mai, în orice caz în sens pozitiv.

Lucrurile nu stau așa, se pare. Am aflat de la alții, mai deștepți, și am auzit din nou în interviul lui Ion Țiriac. Criza e în mîinile americanilor! Ei sunt la pupitrul de comandă. Americanii știu ei cum și ce, deci nu e treaba noastră. Să se așeze luema mai bine, zice același Țiriac, om de afaceri prosper cel puțin pînă la venirea crizei, oricum mai știutor decît mine în ale finanțelor. Deci, trebuie să așteptăm cuminți și optimiști. Totuși nu trebuie să uităm că o carieră se face cu multă muncă, că nu se poate ban fără muncă și dăruire, ba chiar patriotism etc.

Din alte părți răzbat și alte sugestii. Președintele zice că România nu se mai poate împrumuta de pe piețele valutare pentru că a crescut dobînda. Adică tot criza asta a făcut să sară dobînzile la cote inaccesibile. Nu are nimic de-a face cu garanțiile României că ar putea să-și achite datoriile - tot criza e de vină. Și ce e de făcut pentru că nu vor mai fi bani pentru pensii? Trebuie create locuri de muncă. Dar unde să investești , tu, statule? Păi, în mine, deschidem din nou minele!

D-l Boc este și el de părere că România trebuie să revină grînarul Europei. Adică să producă masiv și să vîndă (gîndesc eu) că altfel degeaba produce. Ideea nu pare însă viabilă (lucrativă) dacă o compar cu lamentările unor producători agricoli care nu mai fac bani pe cartofi pentru că recolta e prea mare și prețul a căzut - în jos!

Așadar mergem în mine, pe ogoare și facem bani ca să plătim pensiile. Anul viitor nu putem aștepta însă nimic bun pe panul sporirilor salariale pentru că criza se îngroașă. Este un soi de profet financiar, pe la ei, prin occident, care ne asigură că va fi și mai rău.

Mă liniștesc în final cînd un specialist din ograda guvernatorului Băncii Naționale ne asigură că România nu poate fi amenințată de incapacitate de plată, pentru că nu e Grecia - asta, desigur, dacă nu se iau niște măsuri greșite...

Așadar, aștept să treacă criza și mi-o imaginez ca pe o furtună, calamitate naturală care vine și pleaca cumva ca și anotimpurile. Și oricum, dacă nu pleacă, îi vin americanii de hac. Pînă atunci un pui de somn nu strică!

--
Articol de Jean Chiriac

Home | Psihanaliza | Cursuri | Articole

 Asistență 24x24 | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa