Psihanaliza > Editorial

Miracolul din mînăstire

Eram la Mînăstirea dintr-un lemn. Am remarcat stejarul secular - nu e greu de remarcat pentru că e pus în evidență printr-o pancartă care îi subliniază calitățile. La bisericuță o măicuță explică faptul că nu trebuie să ne închinăm la copac, să nu punem bilețele cu dorințele noastre în scorbură etc deoarece copacul nu are puteri miraculoase. E un simplu copac. Dar oamenii continuă cu încăpățînare să pună bilețele și să spere că stejarul secular va face minuni!

Conchid că ce lipsește Bisericii și religiei noastre este amprenta sfîntului, prezența lui imortalizată. Să mergi la mînăstire și să găsești mormîntul lui pe care să scrie: Aici odihnesc moaștele sfîntului X care s-a ridicat la cer la data de... El s-a nevoit pentru păcatele lui și ale noastre și a dobîndit Împărăția. Oamenii au nevoie de sfinți, de exemple vii ale credinței sau mai exact ale puterii credinței. Pentru oameni contează numai eficacitatea, aici-și-acum, a credinței (dar acesta este un al subiect). restul este nebulos...

În mînăstirile noastre ortodoxe nu găsim decît moaște de oameni politici (în cel mai bun caz). Nu știu unde sînt sfinții noștri dar oricum nu cred că Ștefan cel Mare poate fi numit sfînt.

Acest minus în credință este esențial pentru mase care nu au un suport uman pentru credință. Și astfel se întorc la simboluri precreștine și la cultul copacilor sacri.

Editorial
_____________

Home

Sigmund Freud

Psihanaliza

Cursuri

Articole

Newsletter

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa