Psihanaliza > Editorial

Răspuns lui Bartolomeu Anania

În articolul său "Ce ne oferă Europa?" Bartolomeu Anania lansează cîteva idei arhicunoscute: nu avem de ce să intrăm în Europa, căci sîntem deja în ea și Europa nu ne oferă nimic spiritual - dimpotrivă, ea ar avea de învățat de la noi.

Se mai vorbește și despre apărarea identității naționale prin respingerea homosexualității, avortului, pornografiei, sexualității chiar! Și în fine, autorul se ridică împotriva "miracolelor" electronicii, calculatorului, ingineriei genetice.

La ultima sa indignare putem r ăspunde simplu că există posturi de radio ortodoxe, site-uri - extrem de multe - ortodoxe și nu mă îndoiesc că majorita tea ortodocșilor folosesc calculatoare și telefoanele mobile! În biserici întîlnim amplificatoare, microfoane și difuzoare, automobile, încălzire centrală, telefoane fixe și mobile. Cum împăcăm toate acestea cu refuzul tehnologiei?

Pe de altă parte, este identitatea națională lezată prin promovarea sexualității? Deci, identitat ea națională se definește prin poziția individului față de sexualitate? Din punct de vedere ortodox ar trebui să vorbim mai mult de relația individului cu sacrul, de obiceiuri religioase, liturghie etc. ceea ce este cu totul altceva. Problema poziției față de sexualitate nu ne definește ca identitate națională.

Din punct de vedere spiritual Europa nu ne oferă nimic? Europa este secată spiritual? Sau, numai ortodoxia este spirituală - catolicii și "sectele" sînt neapărat satanice? Așa se pune problema într-un discurs care vrea să evidențieze minusurile includerii noastre în comunitatea europeană? Toți sînt satanizați, în afară de noi?

Se pare că da, deoarece Anania este un fundamentalist, așa cum declară retoric la finalul articolului. Dar greșește fundamental (sic) cînd susține că Isus a fost, și el, fundamentalist. Sînt multe exemple în Noul Testament care ne demonstrează contrariul, că toleranța și iu birea sînt mai presus decît litera Legii.

În fine, sîntem noi în Europa pentru că sîn tem geografic în ea? Anania nu observă (sau nu vrea să observe) un lucru elementar: integrarea nu presupune o deplasare geografică, ci o modificare structurală la nivel de legislație, o corelare a legislației noastre cu cea occidentală. Înseamnă, automat, și introducerea unor elemente in discutabile de disciplină și civilizație - în învățămînt, administrație, drepturile omului, libertatea credinței, sănătate etc. Aceste lucruri mi se par esențiale și cred că ne despăgubesc pentru aspectele nocive ale integrării (homosexualitatea, abuzul economic, toleranța excesivă față de nonvaloare etc.).

Nu ne-am fi așteptat de la biserica ortodoxă să aibă o atitudine pro integrare - totuși ne miră poziția ostilă a lui Anania care știm că este și autor de literatură laică, și că a călătorit mult în străinătate. Îmi amintesc de romanul său "Străin în Kipukua" (sper să ortografiez corect) în care numai despre miracolele lui Dumnezeu nu era vorba - un roman în maniera fantastic -mistică a lui Eliade...

Editorial
_____________

Home

Sigmund Freud

Psihanaliza

Cursuri

Articole

Newsletter

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa