Psihanaliza - Articolepowered by FreeFind
 

Sexualitatea la vîrsta adolescenților

de Ioan Ionuț

Am promis un articol despre problemele sexuale ale celor care au apelat la serviciul nostru gratuit de consultații online. Să vedem despre ce e vorba.

Mai întîi trebuie să subliniez un lucru foarte interesant: problemele sexuale nu ocupă interesul majorității celor care ne-au solicitat. Cît ar părea de curios și contrar opiniei generale și în special a mass-mediei, sexualitatea nu este capitolul cel mai important al vieții noastre. Persoanele care ne-au solicitat sfat sînt interesate mai mult de afirmare, de singurătate, de ajutor acordat semenilor, într-un cuvînt de problematica socială. Sexualitatea intră foarte rar în discuție.

Un mic procent se interesează de viața sexuală. Acest procent poate fi împărțit în cîteva grupe de probleme:

    1. Probleme induse artificial.

    2. Probleme legate de nevoia băieților de a se arăta virili.

    3. Probleme legate de concurența între sexe.

Problemele induse artificial sînt cele în care ni se pun întrebări legate de frecvența vieții sexuale. Filmele americane de duzină, în general, care excelează prin scene erotice dezlănțuite, crează falsa impresie că oamenii trebuie să facă sex zilnic, chiar de "n" ori pe zi. O categorie a tinerilor care se lasă manipulați de asemenea producții cinematografice de gust îndoielnic acuză probleme legate de ritmul sexual.

Nevoia de a-și arăta tăria, virilitatea, duritatea este și ea, la tineri adolescenți băieți, o sursă de probleme legate de sexualitate. Și această nevoie este indusă artificial de mass media. Băieții duri nu vor să arate slăbiciuni pentru fete sau se declară nesatisfăcuți de "prestațiile" sexuale ale partenerelor lor. Imaginea durului este vehiculată de filmele americane de acțiune, de cele de război, comando etc.

In fine, a treia categorie include problemele născute din concurența între sexe. Fetele se arată nemulțumite de "prestația" băieților în materie de sex. Ei se plîng de acest lucru și solicită sfat. Mult mai rar, băieții se plîng de "prestația" fetelor.

Concurența dintre sexe presupune o nevoie a fetelor de a-și umili, depăși partenerii. Afirmînd că nu sînt satisfăcute sexual ele îi domină pe aceștia și îi subordonează nevoii lor de a-și arăta superioritatea, de fapt de a-și compensa complexele de inferioritate sexuală sau cele narcisice. Fetele care au avut tați ce și-au dorit băieți, de pildă, vor căuta să se arate superioare băieților. Prin aceasta vor căuta să-și "repare" imaginea narcisică depreciată de neputința lor de a fi la înălțimea așteptărilor taților.

Băieții stăpîniți de complexul maternal, totodată, sînt obsedați de neputința lor de a-și satisface partenerele/mame. Proiectează asupra lor exigențele mamei reale vizavi de ei, dar și imaginarul și fanteziile idealiste care o au ca obiect pe mama reală. Un asemenea caz este cel clasic al băiatului care dorește înțelegere de la partenera sa. Adeseori el îi cerșește iertare atunci cînd crede că a greșit față de ea etc. Or înțelegere și iertare nu poți avea decît de la mama idealizată, mai rar de la cea reală.

Băieții din această categorie nu pot depăși nivelul de dezvoltare infantilă (din stadiul narcisismului primar chiar) pentru a atinge exigențele maturității. Ei se comportă față de partenere ca niște copii. Nu își asumă răspunderi, nu pot înțelege nevoile partenerei și cer în schimb să fie înțeleși ei etc.

Putem deja trage o concluzie din cele de mai sus. Problemele sexuale de genul celor analizate de psihanaliză se găsesc numai în cea de-a treia categorie. Acolo avem urme ale complexului oedipian, ale identificărilor cu idealul părinților, ale refulărilor sexuale precoce. Nu știu dacă problemele din această categorie sînt mai multe decît cele induse artificial de mass-media. Totuși, mă gîndesc că am putea descoperi o conexiune între cele induse artificial și nevoia de a compensa problemele oedipiene și narcisice. Societatea noastră culturală oferă aceste compensații valorizînd social răceala și distanța, rezerva, virilitatea etc., adică o anumită insuficiență sufletească. La fete, se scot în evidență aspectele masculine exacerbate, ca și cum feminitatea reală nu ar mai avea căutare. De fapt, ea este depreciată de relațiile fetelor cu părinții de ambele sexe și revalorizată de modelele sociale propagate de mass-media.

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență | Newsletter | Contact

© 1998-2020, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa