Psihanaliza > Editorial

De ce nervozitatea românului cînd plouă?

Am circulat adesea cu auto propriu cînd ploua. Am constatat că românii se schimbă semnificativ cînd plouă. Asta se simte perfect în trafic. Dar nu e vorba doar de aglomerare - de sporirea extraordinară a numărului de vehicule. Aici mă refer la schimbările de conduită.

Cînd plouă românii aflați în trafic devin isterici. Se transformă ca prin farmec. Țipă unii la alții, claxonează aiurea, se înjură sau se jicnesc. Te privesc holbați cu grimase de ura și dispreț - într-un cuvînt devin practic sociopați .

Ce să fie cu ploaia? Are ea această influență decadentă asupra firii omenești? Nicidecum.

Ploaia este doar un trăgaci care acționează ca un stimulent asupra ceea ce doarme în inconștient sub aparența normalității și bunului simț.

Ce vreau să zic e că românii sunt extrem de stresați pe plan social. Duși cu zăhărelul politic, amenințați cu concedierea, plătiți prost, furați, tratați cu dispreț de autorități - fie ele centrale sau locale - într-un cuvînt românii trebuie să îndure zilnic un tratament inuman. Reacția lor este însă absentă. Alții, grecii de exemplu, s-ar strînge cu sutele de mii în piața centrală, s-ar îmbrînci cu poliția, ar incendia instituțiile publice, ar cere căderea guvernului etc. Este comportamentul natural în față unui tratament inuman. Românii, nu! Ei sunt civilizați, se tem poate, au un egoism mai accentuat - cine știe - fapt e că nu se adună ca să protesteze cu mic cu mare.

Astfel nemulțumirile sunt înăbușite și cumva capitalizate într-un cont al stresului.

Dar cînd apare un stres banal de tipul ploii reacția în lanț nu se mai poate stopa. Românul pașnic și indiferent devine brusc o fiară. Mulți nu înțeleg de ce și o pun pe seama educației, mai precis a lipsei de educație. Explicația însă este alta, așa cum am încercat să arăt aici.

E nevoie, desigur, de căi de evacuare a nemulțumirii, de control al stresului social. Și e nevoie în primul rînd de un stat civilizat - și includ în termenul "stat" tot ce ține de politic, administrativ, central sau local, justiție, poliție etc.

--
P.S. Nu întîmplător aceste manifestări sunt mai evidente în traficul auto. Explicația e că traficul adaugă un plus de presiune psihică. Dar ceea ce se întîmplă în trafic poate fi constatat în orice persoană oriunde, oricînd, îndată ce un stimul suplimentar de stres își face simțită prezența (să ne gîndim, de exemplu, la brutalitatea conduitei la cozile de la alimente sau produse cu discont etc.).

--
Material de Jean Chiriac

Home | Psihanaliza | Cursuri | Articole

 Asistență 24x24 | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa