Psihanaliza > Editorial

Contradicția din sondaje

Unu sondaj recent arată că românii sunt  încrezători în dezvoltarea economică a țării, în direcția în care merge România sau în politica românească. În general e un aer de optimism care se rarefiază numai cînd trebuie să răspundă la întrebarea dacă i-ar sfătui pe tineri să o apuce spre Occident: În acest moment optimismul dispare și răspunsul este da, un absolvent de facultate ar trebui să plece pentru a avea șanse!

Cum să împăcăm optimismul cu rezultatul la ultima întrebarea? Cred că întrebarea ar fi: pot fi ele împăcate?

Există o discrepanță evidentă între simplul fapt de a-ți exprima opinia despre ceva general și de a judeca la rece prezentul. Există un plan al exaltării - ca atunci cînd declari în cor: sînt mîndru că sunt româ n - și un plan al realității în care plăcerea nu mai are ce căuta. Două moduri de abordare și două formule de răspuns. De ce așa ceva?

Cred că la noi întotdeauna a exista această contradicție. Am văzut-o și atunci cînd întrebați dacă sunt ortodocși românii au răspuns cu da deși nu au nimic comun cu religia, cu viața religioasă mai exact. Sau cînd sînt întrebați dacă cred în Dumnezeu răspund la fel, cu da, deși nu au habar de cum o entitate superioară, invizibilă le-ar putea afecta viețile. Există deci răspunsuri previzibile la întrebări generale care nu implică un contact real și direct cu materia lor.

Această înclinație de a răspunde corect la întrebări generale ține cred de o jenă indusă parțial de mass-media. Mass-media are întotdeauna o orientare politică și acum , cînd Iohannis a fost ales președinte, încearcă să inducă ideea unui viitor "luminos" deși nu există nici un indiciu că va fi luminos la modul concret. Cu ochii pe televizoare românii răspund la întrebările generale așa cum se dictează. Dar mai e și o înclinație tradițională de a menaja, de a nu spune direct, pe față, ceva ce ar putea deranja bunul simț sau autoritatea. O autoritate există întotdeauna în inconștientul românilor cînd e vorba de subiectele generale ale lumii noastre socio-politice. Conjuncția acestor două, presiunea mediatică și toleranța față de autoritate explică contradicția dintre optimismul general al românilor și pesimismul lor atunci cînd se vorbește de probleme concrete.

O societate mod ernă garantează dreptul la opinie, la cuvînt. Acest drept nu poate fi savurat de români în orice condiții. Semn că democrația poate fi o soluție ideală pentru o societate sănătoasă, fără carențe sociale. Ea rămîne însă ineficientă acolo unde tarele trecutului persistă!

--
Material de Jean Chiriac

Home | Psihanaliza | Cursuri | Articole

 Asistență 24x24 | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa