Psihanaliza > Editorial

Neputința de a mișca mintea

Cine a citit cartea Lieh-tzu cu povestiri și anecdote despre viața taoiștilor a găsit și dialogurile maeștrilor cu discipolii lor. Poate că nu a observat dar acum poate să-și amintească un lucru semnificativ: tot ceea ce le explică Maestrul filozof ucenicilor este inspirat de ei. Același lucru și la Chuang-tzu - întotdeauna există întrebarea: de ce aia, de ce aialaltă, adică rugămintea ucenicului de a i se explica și a comenta.

Este important atunci cînd predai o învățătură subtilă, despre suflet, să ai pulsul elevilor, adică să știi exact ce îi interesează, ce doresc să aprofundeze, și asta se face prin întrebări. Cu nemiluita.

Școala modernă a exclus întrebările. Elevul stă placid în bancă și se preface interesat. El nu este atras de învățătură dar trebuie să simuleze contrariul. Și chiar dacă e a tras în mintea lui se mișcă nimic de la sine. Mintea lui este un hard-disk sau alt mediu de stocare pe care se imprimă automat informații. Și atît. Mai tîrziu, în carieră, dacă urmează așa ceva, fostul elev este un ins debil care repetă papagalicește ce au spus alții sau se mulțumește cu listele de ce trebuie și ce nu trebuie să facă. Totul se rezumă la memorie.

Învățarea psihanalizei se apropie de filozofia taoistă, pentru că e la fel de discretă și mai ales profundă. Are mii și mii de nuanțe care nu se pot prinde numai prin înregistrarea automată. Și mai ales, cînd citești despre ea trebuie să-ți pui mintea în mișcare. Nu poți învăța nimic despre psihanaliză dacă nu încerci să reformulezi în mintea ta adevărurile ei. Iar atunci cînd ai lacune sau nu înțelegi un aspect anume întrebi: de ce, cum, la ce bun etc.

Ori tocmai întrebarea lipsește la noi. Predăm online psihanaliza de ani buni dar nu suntem provocați cu  întrebări. Ne îndoim că am spus tot - nu aveam cum! - sau că cei care ne vizitează sînt tobă de carte. Dimpotrivă. Problema lor, adică și a ta care citești acest editorial, este că și-au transformat mintea în medii de stocare și... atît. Asta explică de ce nu avem discuții, comentarii (sau dacă sînt, sînt obraznice, insolente, de multe ori idioate). Să fie ăsta destinul psihanalizei la noi, să se piardă din neputința de a mișca mintea?

--
Articol de Jean Chiriac

Editorial
_____________

Home

Sigmund Freud

Psihanaliza

Cursuri

Articole

Newsletter

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa