Psihanaliza > Editorial

Ideologia medicală și psihanaliza

 Ideologia medicală se schimbă pe zi ce trece. Din ce în ce mai mult pacientul este privit ca un mecanism static, o mașină, care trebuie analizat și asupra căruia se emit diagnostice. Din ce în ce mai mult opinia pacientului este ignorată. Boala devine un soi de malfunction și este tratată așa cum tratezi defecțiunea la automobilul propriu.

Ceea ce caracterizează poziția pacientului în medicina de azi este așadar o absolută pasivitate, neparticipare la actul terapeutic. Pacientul așteaptă totul din afară, ca un fel de soluție absolut efectivă care să-i restabilească starea de sănătate în mod automat.

O asemenea viziune nu este favorabilă aplicării psihanalizei. În psihanaliză pacientul este activ. El trebuie să se implice în terapie. El este principalul subiect și tot el oferă informațiile cele mai precise privind problemele sale nevrotice. Pacientul este cel care vorbește despre problemele sale, în mod liber, fără nicio constrîngere exterioară , în timp ce analistul asistă cu detașare, intervenind cînd și cînd cu observațiile sale.

Această modalitate specifică de terapie în psihanaliză este absolut incompatibilă cu cea a medicinei moderne. Am putea spune chiar că se află în opoziție. Iar această opoziție explică de ce pacienții noștri au mari dificultăți în a înțelege rolul lor în terapie. Așteptînd totul de la analist, ei sunt total descumpăniți atunci cînd sînt invitați să vorbească liber. Mai întîi pentru că nu au fost obișnuiți să se exprime vizavi de suferința lor, în al doilea rînd pentru că nu înțeleg la ce ar putea folosi vorbirea liberă.

Psihanaliza nu poate funcționa în mediile dominate de ideologia medicinei moderne. Ori cum această ideologie tinde să se impună cu desăvîrșire, ne întrebăm unde mai este locul psihanalizei?

--
Articol de Jean Chiriac

Editorial
_____________

Home

Sigmund Freud

Psihanaliza

Cursuri

Articole

Newsletter

Caută =>>

Contact

© 1998-2017, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa