Psihanaliza - Editorial



powered by FreeFind
 

 Bucureștiul ieri și azi

de Mariana Marinescu

Am văzut recent un documentar realizat într-un oraș mare din India și m-au frapat asemănările cu Bucureștiul. Mormanele de gunoaie printre blocuri moderne, haitele de cîini bătîndu-se pentru un ciolan mi-au atras atenția pentru că le regăsești în București, chiar și în zona centrală. Apoi vînzătorii de produse alimentare stînd pe pavajul străzii - la fel, țiganii de la noi sau cei care vînd la a doua mînă pe pavajele din fața intrărilor de metrou!

Asemănările nu se opresc aici dar acestea sunt cele mai frapante. Îți pui întrebarea, legitimă: ce avem noi comun cu India, cu populația Indiei? În afară de țigani, nimic. Să fie țiganii cauza principală? Să fie ei de vină că pe străzi avem mizerie și vînzători pe trotoare? Parțial da. Totuși...

Da, există un "totuși". Am văzut recent o serie de ilustrate realizate în România anilor 20-30, unele făcute chiar în București. De astă dată m-a frapat mulțimea locurilor cu foarte mult bun gust, care evocă o altă înrudire: cu țări din Occident, poate Franța, poate Austria! Realmente nu am știut pînă azi că Bucureștiul a avut o față atît de occidentală, adică mai civilizată. Exemplele sunt multe. Ciudat este însă că toate au dispărut azi. Locurile pitorești, piațetele cochete, spațiile largi cu simetrii fascinante, arteziene și multă verdeață etc. nu mai există. Acolo unde au fost, se ridică azi blocuri izbitor de urîte, piețe înguste ;i murdare, arhitecturi cazone etc. De astă dată țiganii nu mai au nici un aport!

Cînd s-a produs această schimbare și de ce?

Probabil că în anii comunismului cînd s-a dărîmat mult din ce amintea de "desfrînarea" de odinioară și s-a construit inginerește și fără gust. O mentalitate bazată exclusiv pe indivizi din medii rurale se exprimă printr-un soi de rigiditate și economie frustră a spațiului. Această mentalitate explică parțial sluțirea Bucureștiului. Sigur că sunt și alte explicații, totuși nu a insistat nimeni suficient pe ceea ce este atît de evident azi: influența masivă a mediilor defavorizate (ca să folosim un eufemism) s-a manifestat și în arhitectura săracă, umilă, dar sugerînd o demnitate proletară - citește, mașinală.

Poate că într-o zi vom avea tăria să trecem peste pudoare și să investigăm aceste lucruri cu luciditate. Asta dacă vom avea și pofta de a desluși mesajele unei lumi care pare de neînțeles. O lume situată între rural și urban...

subt 

<= Home | Psihanaliza | Cursuri

Articole | Publicații

Asistență online | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa