Sigmund Freud - Viața și opera

Mărturii

Această secțiune este dedicată articolelor despre mărturii și note de călătorie/lectură care îl au ca subiect pe Sigmund Freud. Oricine are ceva de spus aici va fi publicat cu condiția să o facă decent și încadrat în subiect.

Expediați materialele voastre pe adresa de email aropa@freudfile.org cu subiectul "marturii" (fără ghilimele). Articolele trebuie redactate în format RTF sau Doc cu diacritice în vechiul sistem de ortografiere. Puteți atașa și fotografii.

Debutăm cu un articol semnat de doamna Oancă Maria-Emilia care a avut amabilitatea să ne vorbească despre călătoria in Viena, la muzeul Freud și Pribor, la casa memorială Freud.

De la Interpretarea viselor
la realizarea unui vis

de Oancă Maria-Emilia

Sînt un om normal care simte nevoia să se cunoască, să evolueze, să se maturizeze. Așa cum am citit în cărțile lui Jung,  viața omului ar trebui să aibă două mari etape de dezvoltare: prima, de dezvoltare materială și apoi o alta, de dezvoltare spirituală, care începe după 40 de ani. Asta pentru a da echilibru existenței noastre. Eu am trecut de pragul celor 40 de ani și am pornit în căutarea sufletului meu sau în realizarea Sinelui meu, sau în descoperirea identității mele, cum vreți să-i spuneți.

Cafe Freud din VienaÎntîmplător, (am înțeles mai apoi că nimic nu e întîmplător în lumea asta) am primit cadou o carte. Se numește Amintiri, vise, reflecții de Carl Gustav Jung. Am intrat într-un univers fascinant, palpitant și care mi se părea atît de familiar. Am știut că este ceea ce își dorește mintea si sufletul meu: înțelegerea fenomenelor psihice, înțelegerea fenomenelor mele psihice. Așa am început, cu o mare bucurie și plăcere, să citesc Jung. Mult. Este fascinant. Îl recomand tuturor celor vor să se cunoască. Și să-i cunoască pe ceilalți.

Am început să încerc să-mi descifrez visele, să mi le notez, să le înțeleg. Am început să învăț semnificația simbolurilor. Am purtat discuții extraordinare despre vise, psihanaliză și cunoaștere de sine cu prietena mea cea mai bună.

Inevitabil, de la Jung am ajuns la Freud. Multă vreme n-am vrut să citesc Freud. Mi se părea că este depășit (rog să mă ierte cei cunoscători -eram și sînt încă novice). Am avut prejudecata că  Jung a extras esențialul de la Freud și eu nu mai am ce descoperi. Dar nu a fost adevărat.

Și iarăși a apărut întîmplarea. Am avut o dispută aprinsă cu prietena mea  pe tema telepatiei. N-am reușit încă să "rezolvăm" această problemă. Dar mi-a căzut în mînă o carte scrisă de Freud ce se numește Vis si telepatie. E o carte scrisă la începutul secolului, dar este extraordinar de actuală. Foarte explicită, clară, foarte frumos scrisă, într-un limbaj foarte ușor de înțeles. Citind-o mi-am dat seama că n-am urmat ordinea normală a cunoașterii psihicului uman. Ca să pot să urmez calea spre autocunoaștere trebuia să încep cu Freud. Așa îmi zicea mintea și sufletul meu. Simțeam că Freud este și va fi profesorul și călăuza mea "pentru anii de liceu" ai psihanalizei, autocunoașterii  și cunoașterii vieții psihice și Jung este și va fi  "profesorul din facultate".

Casa memoriala din PriborApoi, ca să pot să mă apropii de un autor, ca și de oricare om, trebuie să-l cunosc mai îndeaproape, mai personal , să-i știu și să-i înțeleg "istoria" vieții . Ca să„citesc despre viața sa. Și mi-a plăcut tot mai mult. Am aflat că s-a născut într-o familie de evrei - era altfel decît cei din jur - dar dintr-o familie de oameni obișnuiți. Mi-a plăcut că a făcut medicina. I-am înțeles perioada de căutări. I-am înțeles dorința de a fi medic și de a-și cîștiga existența din medicină. M-am bucurat că și-a găsit femeia care l-a iubit și a iubit-o cu adevărat. Și mă fascinează geniul lui; nu pot să mă laud că l-am înțeles pe deplin, dar sigur îl simt, mă atrage. Și fantasticele sale căutări și descoperiri din  lumea minții. Lupta lui cu lumea, cu oamenii, cu boala. Încă încerc să înțeleg adevărata relație dintre el si Jung.

Anul acesta, întîmplător sau nu, am reușit să-mi împlinesc un vis: să văd locuri unde au trăit oameni speciali, geniali, pe care eu îi admir și îi am ca exemple de viața. Mi se pare esențial să avem modele de viață.

Vara asta am ajuns la Viena cu familia, în vacanță. Și parcă pașii mei erau ghidați de ceva sau cineva. Am ajuns foarte ușor pe strada Bergasse la numărul 19. Este adresa cabinetului doctorului Sigmund Freud din Viena. Acum muzeul Freud. Era 8 și jumătate dimineața, era închis și eram doar eu cu fiul și soțul meu și încă doi tineri, spanioli cred. Așteptam cu evlavie, cu ardoare, cu bucurie să se facă ora 9 ca să intrăm în lumea fascinantă a dr. Freud. Au fost minute lungi, foarte emoționante. Așteptînd am văzut pe stradă, mai jos, o cafenea. Este cafeneaua în care dr. Freud se întîlnea cu lumea. Cochetă, mică, boemă, plină de imaginea profesorului .

La nouă fix s-a deschis ușa cabinetului-muzeu. Nu știu ce să spun că m-a copleșit și m-a emoționat. Totul. Atmosfera. Umbra fizică a unui om atît de deosebit. Cărțile, fotografiile, microscopul, ochelarii, statuetele, cartea de vizită... Cabinetul medicului care a schimbat lumea reală descoperind lumea psihicului uman. Aici Freud a descifrat pentru prima dată semnificația  inconștientului. Inconștientul care a devenit conștient. A fost primul care a  înțeles importanța și semnificația  viselor. A înțeles altfel femeia, sexul, complexul lui Oedip. A deschis porțile psihanalizei. Și atît de multe altele!

Vestita canapea, scaunul "de lucru"... erau acolo. Imagini, dar erau acolo. Această canapea care a influențat și lumea medicală si lumea artelor (vezi opera lui Andy Warhol). Și, bineînțeles, originalul din 1901, al cărții Interpretarea Viselor. Toate obiectele din acest muzeu au fost donate de fiica sa - Ana - și ea o cunoscută psihanalistă.

Pentru  mine a fost ca o întîlnire cu o mare minune a lumii. Prima sau a zecea! A fost o întîlnire extraordinară cu lumea unui om care a înțeles primul lumea intangibilă o minții omenești. Un vis împlinit! Un vis călăuză, un vis care îmi dă energie.

După două săptămîni, la întoarcerea in țară, am avut iarăși o întîlnire cu totul deosebită, acum știu sigur că deloc întîmplătoare. Am vrut să ne întoarcem prin Polonia, pe la Wadowice, locul unde s-a născut Papa Ioan Paul al II-lea (alt om de geniu pe care îl admir nespus). Drumul trecea printr-un orășel din Cehia - Pribor - chiar la granița cu Polonia. După cîteva momente, citind pe hartă Pribor mi-am amintit brusc de unde știu eu acest nume. Este numele actual al orașului Freiberg - orașul natal al dr. Sigmund Freud. Se pare că trebuia să intrăm să-l vizităm. Și am intrat să-l vizitam. Am găsit repede casa unde s-a născut  și a crescut cîțiva ani  marele Profesor.

Casa memoriala din PriborÎn fața casei memoriale Freud este o statuie din bronz a binecunoscutei sale canapele de consultație. La baza ei se poate citi: "Sit down and meditate - stand up and act". În casă sînt peste tot citate din opera lui Freud. În vizita prin camerele casei ne-a  însoțit și un ghid audio cu vocea Profesorului. Cîteva din vorbele lui Freud, din care simți că geniul înseamnă și un extraordinar simț al umorului: "A joke is the most spiritual performance that leads to pleasure acquisition"... "Sigmund Freud was laughing while working... and what about you?"... "A life becomes deprived, less interesting when a person does not dare to deal with the highest bet in the games of life"... Și ultimele: "Despite studying woman's psyhe for thirty years I am not able to answer a crucial and unanswered question: <<What do women actually want?>>"

Așa a vrut Dumnezeu sau acea "putere de o natură foarte personală cu o influență irezistibilă"- cum îl numea Jung! Așa a vrut Dumnezeu să-mi deschidă mintea și sufletul către psihanaliză, către mine însămi, către lume.

Acum am ajuns acasă și citesc cu bucurie, cu dragoste, cu speranța Introducere in psihanaliză de Sigmund Freud. Sînt pe  drumul meu spre cunoaștere si autocunoaștere.

Nimic in viața nu e întîmplător. Nici împlinirea viselor. Nici interpretarea viselor.

--
Fotografiile originale ale autoarei.
Dă click pe fotografii pentru versiuni mărite.
 


powered by FreeFind
 

=> Freud - Psihanaliza - Cursuri - Articole

Publicații - Newsletter - Forum

Blog - Ajutor 24x24

Contact

 © 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa