Sigmund Freud Viata si Opera

Prezentare de carte

Fetișismul

Fetișul este substitutul pentru penisul femeii, în existența căruia băiețelul a crezut în anii timpurii ai copilăriei. Nedorind să renunțe la această convingere, refuză în fetișism realitatea nedorită a castrării ei.

Nici o ființă masculină nu e scutită de frica de castrare la vederea organelor genitale feminine. Dacă femeia e castrată, atunci și posesia penisului personal e amenințată.

Fetișul oferă protecție împotriva amenințării cu castrarea, reprezentînd și un triumf asupra acesteia. El îl ajută pe fetișist să nu devină homosexual, pentru că atribuie femeii acel caracter prin care ea devine acceptabilă ca obiect sexual.

Pot fi alese ca substitut al penisului lipsă al femeii acele organe sau obiecte care îl reprezintă ca simbol. Dar nu se întîmplă întotdeauna așa. La instalarea fetișului se petrece ceva asemănător stopării amintirii în amnezia traumatică. Ca și în acest caz, interesul subiectului este curmat prematur, fiind reținută ca fetiș ultima impresie dinaintea celei traumatice.

Spre exemplu, piciorul, pantoful sau o parte a acestora sunt preferate ca urmare a curiozității băiatului ce a iscodit de jos în sus, de la picioare spre organele genitale feminine. Blana și catifeaua rețin imaginea părului pubian. Hainele rețin momentul dezbrăcării care precede opinia că femeia ar poseda penis.

Determinarea fetișului însă nu transpare de fiecare dată cu siguranță.

Fetișistul are o atitudine ambivalentă în raport cu problema castrării femeii. Există cazuri în care fetișul însuși este acela în a cărui structură s-au instalat atît refuzul, cît și afirmarea castrării. Freud dă ca exemplu cazul unui bărbat care avea ca fetiș o centură de castitate, pe care o putea purta și ca pe un costum de baie. Ascunzînd total organele genitale și diferențele dintre ele, aceasta reprezenta atît castrarea, cît și necastrarea femeii, dar și posibilitatea ca bărbatul însuși să fie castrat.

În alte cazuri, apare o ambivalență în ceea ce își propune fetișistul (în realitate sau fantasmă) cu fetișul său. Tandrețea și ostilitatea cu care este tratat fetișul participă, amîndouă, la refuzul și la recunoașterea castrării; ele se pot amesteca într-o măsură diferită, în cazuri diferite - una din atitudini fiind mai pronunțată.

Tratarea fetișului ca și cum ar fi o reprezentare a castrării apare mai ales dacă s-a dezvoltat o puternică identificare cu tatăl, căruia băiețelul îi atribuise faptul castrării femeii.

O altă variantă a fetișismului se poate vedea în obiceiul chinezilor de mutilare a piciorului femeilor, venerîndu-l apoi ca pe un fetiș (e ca și cum bărbatul chinez ar dori să-i mulțumească femeii că a admis să fie castrată).

--
Material de Ana Drobot

icon  

<- Înapoi la prezentare de carte


powered by FreeFind
 

=> Freud - Psihanaliza - Cursuri - Articole

Publicații - Forum - Blog

Ajutor 24x24 - Contact

  © 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa