Psihanaliza - Cursuri onlinepowered by FreeFind
 

De ce un curs online de psihanaliză?

Interviu realizat cu dl Jean Chiriac, autorul cursului de inițiere în psihanaliză oferit de Asociația română pentru promovarea psihanalizei (AROPA).

Reporter: De ce curs online, prin email? Ce are el special?

Jean Chiriac: În primul rînd, este expediat direct pe adresa ta de email. Nu mai e nevoie să te loghezi pe un site de e-learning după ce te-ai înregistrezi în prealabil oferind datele tale personale unor necunoscuți care vor abuza de ele. Prin email, primești individual cursul, la data stabilită inițial.

Apoi, poți stud ia după puterile tale, cînd vrei și unde vrei. Poți salva lecțiile pe CD/DVD, de exemplu, și le poți lua cu tine în vacanță. sau pur și simplu le poți tipări pe o imprimantă ca să le ai la îndemînă oriunde și oricînd. Totul este extrem de simplu și accesibil.

În fine, cursul este interactiv - dacă ai întrebări, nelămuriri, sugestii, te poți adresa instructorului și primești răspuns imediat și mai ales personalizat. Acest aspect face din cursul prin email opțiunea cea mai bună.

Reporter: De ce un curs de inițiere în psihanaliză? Oare nu sînt suficiente zecile de cărți publicate deja la edituri cunoscute?

Jean Chiriac: Sînt cărți publicate dar cum te descurci în labirintul lor cînd ești începător? Ce face un începător sau unul care nu știe nimic despre psihanaliză numai cu cărțile lui Freud? Cursul nostru se adresează începătorilor și chiar celor care nu au nicio idee despre ce este psihanaliza; el te ajuta să găsești drumul prin amalgamul de idei și concepte complexe lansate de psihanaliză. El punctează ce este esențial de știut și chiar te învață cum să "vezi" psihanalitic în viața de zi cu zi.

Reporter: Dar există și introduceri în psihanaliză, tot sub formă de carte. Oare, nu sînt ele de ajuns?

Jean Chiriac: Introducerile sînt dogmatice și de cele mai multe ori nu oferă exemple. Într-un cuvînt, sînt literă moartă. Cursul nostru este plin de exemple practice - ca de pildă, vise interpretate și comentate psihanalitic.

Reporter: La ce ne ajută aceste exemple?

Jean Chiriac: Cînd mergi să înveți înotul nu te mulțumești cu teoria despre înot ci vrei să intri în apă ca să deprinzi mișcările, să înoți concret. La fel și cu acest curs, el te ajută să înțelegi practic cum funcționează psihanaliza și să aplici asupra ta tehnicile ei. Teoriile complexe pot fi învățate din dicționare. Practica însă este inaccesibilă prin publicațiile obișnuite.

Reporter: De ce psihanaliza freudiană? Mai este ea la modă, azi?

Jean Chiriac: La modă, nu. Dar actuală, da. Psihanaliza, azi, este risipită și diluată. E practicată de deținători de diplome făcuți peste noapte psihanaliști. Nu mai există spiritul viu, curiozitatea, iubirea de adevăr. Totul e rutină. Psihanaliza a devenit ceva steril, uscat, fără viitor. O reîntoarcere la origini este absolut necesară dacă vrem să regăsim esența. De aceea psihanaliză freudiană se impune azi, ca și ieri.

--
A consemnat Ioan Ionuț.

 

Condiții de utilizare | Confidențialitate | Returnare

<= Înapoi la cursuri

--

<= Home | Psihanaliza | Publicații | Forum | Blog

© 1998-2024, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa