Psihanaliza > Editorial

De ce așa puțini la vot?

V-a mirat prezența slabă la vot, la alegerile recente? Există cel puțin două explicații mediatizate:

- Sîntem în democrație și individul poate vota sau nu, este opțiunea lui.
- La fel se întîmplă și în alte țări, mai avansate democratic (ca de pildă Olanda) unde lumea nu se prezintă la vot.  E ceva normal„

Nu, nu e normal. Deoarece noi nu trăim în Olanda, nu avem aceleași condiții de dezvoltare și aceeași conștiință. Nu suntem olandezi, nici elvețieni sau nemți. De aceea asemănarea cu Olanda nu este adecvată!

Și totuși de ce nu s-au dus românii la vot cu mic cu mare așa cum ne-au obișnuit adeseori? Cred că e o explicație simplă: din pragmatism. Pentru că nu văd legătura dintre opțiunile lor pentru parlamentul European și votul uninominal și problemele lor reale. Într-adevăr: ce importanță are pentru omul obișnuit cine reprezintă România în parlamentul European? Poate fi oricine, din orice partid. Sau apolitic„

La fel cu votul uninominal. Ce dacă votăm nume? "Toți sînt la fel" este refrenul la modă azi. Adică orice votează românul - liste sau nume - nu se schimbă nimic.

Românii au un simț precis al realității imediate - ei știu bine care este problema lor și măsura în care o pot rezolva soluțiile politice. Altfel spus, problemele mari și grave nu se rezolvă politic sau nu cu fauna actuală.

Votul este un drept pentru care oameni au murit. Și totuși el în sine nu îți oferă nicio soluție. Pentru că noi votăm oameni - evident - iar oamenii sînt cei pe care îi știm și de la care nu așteptăm nimic.

AROPA

Home | Psihanaliza | Cursuri | Articole

 Asistență 24x24 | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa