Psihanaliza > Editorial

Ficțiunea în viața noastră de zi cu zi

Trei sferturi din viața noastră se consumă pe ficțiuni. Ca să nu socotim și visele nocturne căci, în acest caz, procentul crește pînă la circa 99%.

Ficțiunile pornesc din copilărie cînd sunt hrănite de părinți - cea mai cunoscută este Moș Crăciun. Un tataie foarte darnic și foarte puțin pretențios. Apoi continuă în adolescență și la maturitate. Totul e ficțiune: cum ne imaginăm viitorul, cariera, căsătoria, starea materială etc. Ficțiunea este activ încurajată în toate formele de divertisment: lecturi, artă, călătorii etc. Chiar și ideologic trăim în ficțiune. Celebra zicală "demain on rase gratis" face parte și ea din ficțiune. Niciodată nu ne vom rade gratis!

Meditația noastră despre viață, despre dincolo de viață, fuga în droguri și alcoolism, sex, filozofie și religie, toate sunt ficțiuni. Nu au nimic de-a face cu viața reală. Filozofia este speculație despre ce ni se pare că este lumea și sensul ei - religia este speculație despre ce credem că ar trebui să fie lumea dincolo de aspectul ei fizic, concret.

Chiar și cînd ne gîndim la trecut suntem în ficțiune - de cele mai multe ori ne reamintim aspecte care nu au existat decît în mintea noastră. Lumea reală este de fapt grețoasă și imposibil de suportat.

Și nu în ultimul caz ficțiunea politică, atunci cînd votăm cu gîndul la viitorul fericit și ni se oferă o minciună în care suntem obligați să credem, iar mulți dintre noi (cei mai mulți) credem chiar și fără obligație.

Ficțiunea politică ne explică de unde provine combustibilul ficțiunii: din dorință, din plăcere. Omul este o creație a plăcerii și un burete care suge plăcerea ca apa. Fără plăcere viața e neagră, hidoasă, bolnavă. În culorile plăcerii viața este agreabilă chiar dacă nu întotdeauna suportabilă.

Sunt unii care din diferite cauze se trezesc din ficțiune - la moartea cuiva drag, la divorț, la eșec, la boală incurabilă sau accident grav. Nu ai observat niciodată figura unuia care a căzut din ficțiune? E posomorîtă, tristă, gravă... Figura resemnatului.

Ca să treci dincolo de ficțiune și să rămîi sănătos îți trebuie minte și antrenament. Mintea se cultivă prin realizarea diferenței dintre percepție și reprezentare. Antrenamentul constă în menținerea constantă a acestui exercițiu. Nu e ușor dar nici imposibil. Trebuie doar să începi.

AROPA

Home | Psihanaliza | Cursuri | Articole

 Asistență 24x24 | Forum | Blog

Contact

© 1998-2023, AROPA. Toate drepturile rezervate.

logo aropa